Monday, June 23, 2014

Unt de shea (karite) nerafinat Mayam - opinie


Unt_de_shea_01


Acum doua saptamani am avut ocazia sa ma inscriu intr-o campania de testare a untului de shea, campanie initiata de site-ul www.elemental.eu (Elemental este o companie licentiata Ecocert Franta). Neincercand niciodata untul de shea nerafinat, m-am gandit ca ar fi interesant sa testez ingredientul care se afla in compozitia multor produse cosmetice. Mai ales ca auzisem ca nu miroase prea bine:) ...eram curioasa sa vad cum este si cum miroase. Prima oara cand l-am primit, ce credeti ca am facut? Mi-am bagat nasul in el...dar cu teama:). Si, surpriza: nu mi-a mutat nasul din loc, mirosea chiar ok. Dar am inteles ca intensitatea mirosului si culoarea pot varia de la un lot la altul, in functie de sezon si de zona din care a fost recoltat.
Cum se prezinta: la temperatura camerei are consistenta solida, culoare crem si un miros “crud”.

Unt_de_shea_nerafinat_01
Unt de shea nerafinat

Unt_de_shea_nerafinat_04
Unt de shea nerafinat

Este bogat in acizi grasi: oleic, palmitic, linoleic, stearic, omega 6, omega 9, vitaminele A, E, K, butirospermol, fitosteroli, latex, amirine.
Si pentru ca cele mai importante sunt proprietatile sale, vi le voi enumera:
- puternic hidratant al pielii iritate si uscate
- revitalizant al pielii obosite, uscate, a scalpului
- calmant, echilibrant
- anti-inflamator
- regenerant, promoveaza reinnoirea pielii
- cicatrizant, accelereaza vindecarea plagilor
- absorbtie usoara
- factor de protectie UV
- stimulant, activeaza microcirculatia
- stimuleaza sinteza de colagen care previne ridurile si alte semne de imbatranire

Este recomandat pentru toate tipurile de piele, dar in special pentru cea uscata, crapata; pentru riduri si alte semne de imbatranire; buze; piele iritata de scutece; vergeturi; eczeme; eruptii cutanate; dermatite; rani mici; arsuri solare; dureri musculare; tensiune musculara; scalp uscat din cauza tratamentelor aplicate.

Cum se foloseste:
Se foloseste ca atare sau topit la bain-marie (baie de apa). Pentru mai multe indicatii despre utilizare, click aici.

Experienta mea cu untul de shea

Desi am primit o cantitate mica (6 gr.), mi-a ajus sa-l folosesc in toate modurile posibile, mai putin pentru vergeturi. Eu am preferat sa-l folosesc asa cum l-am primit, netopit. 

Principalul loc in care mi-am dorit sa-l testez a fost pe calcaie, acolo unde pielea este foarte uscata, cu mici crapaturi si are nevoie de ingrijire speciala, mai ales in perioada de vara. In momentul de fata, dupa o saptamana de aplicare, calcaiele mele arata ca noi,  iar eu ma declar super multumita de eficienta untului de shea. 

L-am aplicat si pe decolteu, dar am avut ceva emotii sa nu ma trezesc plina de bubite, lucru care, din fericire, nu s-a intamplat (mentionez ca l-am folosit doar de doua ori in acea zona a corpului, am preferat sa am indeajuns pentru zonele mai problematice). 

L-am testat si pe par, aplicat doar la varfuri, in cantitate cat mai mica. Am samponat de trei ori pentru siguranta (poate ar fi ajuns si doua samponari), iar parul a devenit moale si s-a asezat mai frumos, nemaifiind atat de infoiat. Este foarte important sa nu aplicati prea mult...zic eu.

Am folosit si copiii pe post de testeri:D Fiu-miu avea pe scalp o eczema cam de 1 cm diametru, cu o crusta atat de ingrosata incat imi era groaza sa o ating. Am aplicat de vreo 3 ori si crusta s-a desprins, a ramas doar o zona mai rosie care probabil ca va disparea peste cateva zile. Intotdeauna am avut grija sa aplic untul de shea cu o spatula pentru a nu contamina continutul cutiutei. Iar fiica-mea a stiut cand sa se imbolnaveasca de varicela...stia ea ca se poate aplica unt de shea pe eruptii:). Asa ca ne-am pricopsit cu amarata asta de varicela care nu prea ne lasa sa dormim. Acum, ca bubitele incep sa se usuce, aplicam pe cateva unt de shea pentru a vedea diferenta fata de bubitele pe care nu aplicam. O sa fac un update sa va spun daca am observat diferente.

Pentru vergeturi cred ca ar trebui sa am nevoie de o cantitate mult mai mare si de timp mai indelungat, oricum ele nu dispar, poate doar se atenueaza.

Untul de shea se poate folosi si in combinatie cu alte ingrediente (unturi, uleiuri, creme etc.), pentru a le potenta efectul hidratant, nutritiv, regenerant, calmant.

Dupa cum vedeti, este un produs multifunctional, asadar va invit sa-l achizitionati de AICI . Pe mine ma tenteaza urmatoarele: uleiul de cocos, de avocado, de samburi de struguri, jojoba.


UPDATE: Legat de eruptia datorata varicelei, vreau sa va anunt ca bubitele s-au vindecat mai repede cu cateva zile fata de cele pe care nu am aplicat nimic, in afara de mixtura mentolata destinata eritemului!


Ati folosit unt de shea nerafinat? Ce alte ingrediente cosmetice ati folosit si ce impresie v-au lasat? 
Pupici,




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...